A jak ajvar
Gęsty sos paprykowy, z dodatkiem bakłażana i czosnku, istnieje w dwóch odmianach – łagodnej (blagi) i ostrej (ljuti). Prawdziwy ajvar nie zawiera pomidorów, choć bywają one dokładane w slawońskiej odmianie oraz w masowej produkcji fabrycznej, być może stanie się ulubionym przysmakiem studentów.
B jak burek
Burek to tłusta potrawa z wielowarstwowego ciasta, pochodzenia tureckiego, która zadomowiła się w Bośni. Obecnie panuje opinia, słuszna zresztą, że najlepszy burek można zjeść w Bośni, gdzie występuje tylko jego mięsna wersja. Popularny jest także na ulicach serbskiego Belgradu. W Chorwacji dostępny jest burek w wielu odmianach (z nadzieniem mięsnym, słonym serowym, z ziemniakami oraz na słodko z musem jabłkowym) Jest wart spróbowania podczas majówki 2014.
Ć jak ćevapčići
Ćevapčići (ciewapczici), w skrócie zwane ćevapi, są bardzo popularnym w Chorwacji sycącym, smażonym daniem mięsnym. W podstawowej wersji ćevapi robi się z baraniny, rzadziej z cielęciny, a podaje z pieczywem (pogača) i surową, pokrojoną w półplasterki cebulą. Potrawa znakomicie zaspokaja głód zwłaszcza po imprezach od rana do rana.