Restauracja w mieście Davao na Filipinach oferuje lody o smaku krokodyla. Wbrew pozorom nie chodzi o deser zrobiony z mięsa, ale wyprodukowany przy użyciu krokodylich jaj, nie lada gratka dla uczestników wyjazdów studenckich.
Lodziarnia z Davao na Filipinach znajduje się obok parku, gdzie krokodyle hodowane są dla skóry i mięsa. Desery lodowe przygotowuje się z krokodylich jaj oraz mleka, śmietany, cukrów i aromatów. Jaja gadów mają zastępować jaja kurze. Krokodyle to gatunek zagrożony, więc wykorzystywane są tylko jajka pochodzące z nadwyżki.
Dino Ramos, właściciel restauracji Sweet Spot swoje pierwsze jajo krokodyla dostał od wujka, dyrektora parku. Nie wiedząc co z nim zrobić, postanowił przeznaczyć je do produkcji lodów. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ jaja krokodyla zawierają większą ilość białka niż jaja kurze, przez co są o wiele zdrowsze, kto spróbuje podczas wakacje 2014.
Lody produkowane na Filipinach mogą szokować, jednak najwięcej dziwnychsmaków jest w Japonii. Sprzedaje się tam desery lodowe o smaku wołowiny, koniny, ryb i ośmiornic.